logo
Bon menjar i millor vi
+387648592568
info@elcellerdenmedir.cat
Sant Cugat
Instagram Feed
Search

D.O. Priorat: coneix més sobre aquesta denominació d’origen

El Priorat ofereix un vi marcat per la tradició i l’arrelament. La D.O Priorat aconsegueix el segell de Denominació d’Origen Qualificada en l’any 2000, però la història dels seus vins es remunta al segle XII, quan els monjos cartoixans van portar des de la Provença tot el seu saber pel que fa a el cultiu de les vinyes i l’elaboració de l’ vi.

D.O. Priorat

D.O. Priorat

La Cartoixa d’Escaladei es considera la primera cartoixa establerta a la Península Ibèrica, i la seva zona d’influència coincideix amb l’actual D.O. Priorat. Els monjos van establir la cultura de el vi a la zona, amb un component marcat d’espiritualitat. La cultura vitivinícola de la zona s’ha preservat gràcies a la tasca dels agricultors que han cuidat el terrer continuant amb la tradició agrícola.

La singularitat del paisatge, escarpat i feréstec, fa de Priorat i els seus vins part de l’anomenada viticultura heroica. Les seves característiques, que aporten gran singularitat als vins, són l’escassa mecanització en els cultius i vinyes de mida reduïda, que es conreen a costes i que s’ha d’organitzar en terrasses. A més, la climatologia adversa que la mà de l’home ha aconseguit dominar, ha definit el caràcter d’uns vins molt especials.

La D.O. Priorat està formada per dotze zones denominades viles.

El Priorat és terra de vi. Les seves condicions paisatgístiques, els seus difícils sòls de pissarra i les condicions climàtiques aporten una singularitat i caràcter especial als seus cellers i vins.

Tot sobre els vins de la D.O. Priorat

Les varietats de raïm que destaquen al Priorat són les tintes, d’entre les quals destaca el cultiu de garnatxa negra, els vinyes centenàries van començar a recuperar-se en els anys 80 de segle XX. També es van introduir a la zona vinyes de cabernet, merlot i syrah. Encara que dins de la D.O. Priorat també s’inclouen altres varietats com la garnatxa peluda, ull de lebre o picapoll negre en tintes i garnatxa blanca, macabeu, picapoll blanc o moscatell d’Alexandria entre les blanques.

Olbieta

Si hem de recomanar un vi negre de Priorat, hem de començar per Olbieta, del celler Marco Abella. Es tracta d’un vi d’alçada, elaborat amb raïm de les vinyes del celler a la localitat de Porrera i d’altres vinyes d’altura de Tarragona.

El Olbieta s’elabora amb un cupatge tradicional on destaca la garnatxa. Aquest negre destaca per les seves notes de fruits vermells com la maduixa madura i la mora. Es tracta d’un vi rodó en boca que acompanya a la perfecció a peixos, carns i pasta.

En la seva versió blanca, trobem un vi mediterrani d’alçada, elaborat amb raïm garnatxa blanca i macabeu. Es tracta d’un vi ideal per aperitius, fresc i aromàtic. Els seus tocs fruiters contrasten amb el seu caràcter sec i la seva bona persistència en boca.

Vins de Vila

Si vols degustar l’essència d’aquesta terra, heu de provar els anomenats Vins de Vila. Moltes Cellers de Priorat presenten aquests vins que té com a element diferenciador que s’elaboren amb raïm de la pròpia vila. Amb aquests vins es vol preservar el caràcter de cada poble i dels seus vins.

Sorry, the comment form is closed at this time.