logo
Bon menjar i millor vi
+387648592568
info@elcellerdenmedir.cat
Sant Cugat
Instagram Feed
Search
d.o. Montsant

La D.O. Montsant i quins vins et recomanem

Montsant, si parlem de vi, és una denominació d’origen que s’estableix a 2002 en el que anteriorment era la subzona Falset de la DO de Tarragona. La comarca del Priorat, on s’enclava la D.O, Montsant és una zona de gran riquesa natural i paisatgística que actualment ha presentat la seva candidatura per a la seva inclusió en el Patrimoni Mundial de la UNESCO.

D. O. Montsant

La D. O. Montsant està regulada per la normativa del seu Consell Regulador, format per representants de sector vitivinicultor i l’Administració. El seu objectiu és garantir la qualitat i autenticitat dels vins emparats sota la D. O. El control és exhaustiu, ja que es produeix des de la vinya a la seva comercialització. Els vins se sotmeten a diferents anàlisis i a un panell de tast per aconseguir el segell que els acredita com a vins de la Denominació d’Origen Montsant.

La D. O. es caracteritza per la seva llarga tradició en la producció de vi, que es remunta a l’Imperi Romà. Encara que va ser amb l’establiment dels monjos cartoixans quan el cultiu de les vinyes esdevé un motor de la comarca, que pren el nom de Priorat precisament per la implantació de la Cartoixa.

50 cellers conformen la D. O Montsant. Van des dels cellers familiars a grans cooperatives. Totes tenen com a objectiu comú elaborar vins fruit de la tradició centenària combinada amb els coneixements i avenços actuals. El paisatge, escarpat i amb una orografia accidentada, ajuda a imprimir caràcter als vins i es considera un tresor per als viticultors i cellerers de la zona.

Les varietats de raïm autoritzades per la D. O. que representen la seva essència són la Garnatxa negra i la Carinyena; i pel que fa a les blanques, la Macabeu i la Garnatxa blanca, que suposen el 65% de les vinyes de la D. O. A més d’aquestes varietats històriques, s’elaboren vins amb varietats com Ull de llebre, Syrah, Cabernet o Merlot, entre d’altres.

Jaspi, Marmellans i altres vins de la D. O. Montsant

Els vins de la Denominació d’Origen Montsant són fruit del contrast de el paisatge i el clima, el valor de la tradició i la riquesa dels sòls.

Els vins negres són els reis d’aquesta DO, encara que també es produeixen blancs, rosats i generosos. En els últims anys s’ha revaloritzat el consum entre els cercles gastronòmics de les misteles, rancis i dolços.

Marmellans

El Marmellans és un vi elaborat al Celler Capçanes. El Marmellans Negre és un vi negre jove elaborat amb un cupatge de ceps vells de Carinyena i Garnatxa. La cooperativa de Capçanes elabora a més vins tranquils blancs, rosats i negres.

Jaspi

Aquest vi està elaborat per Cellers Coca i Fitó, especialitzada en la creació de vins singulars. Sota la marca Jaspi, comercialitzen negre i blanc amb què volen traslladar a l’ampolla l’essència del terrer. Els seus vins són agradables al paladar, amb maduracions òptimes que aporten textures sedoses i tocs frescos i minerals.

Jaspi negre

Montsant produeix un vi que qualsevol amant de la gastronomia ha de conèixer i tastar. Els seus paisatges singulars i el seu ric patrimoni natural fan de la DO Montsant una destinació ideal per a l’enoturisme.

Sorry, the comment form is closed at this time.