logo
Bon menjar i millor vi
+387648592568
info@elcellerdenmedir.cat
Sant Cugat
Instagram Feed
Search

Tot sobre la D.O. Costers del Segre i el seu vi Gotim

El vi Costers del Segre procedeix de set subzones de la província catalana de Lleida: Raimat, l’Urgell, Les Garrigues, Vall del Riu Corb, Artesa, el Pallars i el Segrià. Cadascuna d’aquestes comarques tenen les seves pròpies condicions climàtiques i geogràfiques, i alternen terrenys en planes amb altres en zones de muntanya.

D. O. Costers del Segre

La D. O. Costers del Segre es va establir l’any 1988. Les seves diferents subzones presenten uns vins de propietats organolèptiques que es troben poderosament influïdes pels seus diferents climes i terrenys.

A la zona més propera a la província d’Osca es troba Raimat, amb un suau relleu i que elabora vins negres, blancs i caves.

Pallars i Artesa són les subzones més septentrionals, amb una forta influència pirinenca i amb les vinyes que es troben a una major altitud. Concretament, a Artesa el terreny és travessat pel riu Segre i és molt accidentat. El seu clima extrem obliga a plantar varietats de cicle llarg com la cabernet sauvignon, la monastrell i la macabeu. Els vins elaborats són blancs, negres i rosats.

Les Garrigues i Vall de Riu Corb limiten amb la província de Tarragona, al sud-est de la província. Els terrenys d’aquestes comarques són molt àrids, amb moltes hores de sol. Produeixen vins negres i blancs.

Finalment, a la plana de Lleida, al Segrià es caracteritza pel seu terreny sec, mentre que Urgell ho fa pel seu clima mediterrani d’influència continental.

L’entorn de la D.O. Costers del Segre

L’altitud dels conreus és variable, i va des dels 250 fins als 700 metres. Els sòls presenten un perfil suau, majoritàriament calcari i bastant pobres en matèria orgànica.

El clima és continental, o d’influència continental, amb unes precipitacions que oscil·len entre els 300 i els 400 m. La temperatura mitjana anual gira al voltant dels 15 ºC, amb temperatures que arriben als 35 ºC durant l’estiu i amb freqüents gelades durant l’estació freda.

Varietats de raïm a Costers de Segre

Les varietats de raïm admeses pel Consell Regulador d’aquesta denominació d’origen catalana són les següents:

  • Negres: syrah, pinot noir, samsó, trepat, monastrell, merlot, cabernet sauvignon, ull de llebre i garnatxa negra.
  • Blanques: sauvignon blanc, garnatxa blanca, chardonnay, parellada, xarel·lo-lo, macabeu i albariño.

Vins de la D.O. Costers del Segre

Dins dels vins blancs Costers del Segre són predominants els elaborats amb parellada i macabeu, que proporcionen un perfil afruitat, lleuger i acidulat. L’exitosa aclimatació de la varietat chardonnay ha comportat uns vins amb una major estructura.

Pel que fa als negres, les varietats més predominants són pinot noir, syrah, merlot i cabernet sauvignon, encara que també les més tradicionals trepat, garnatxa o ull de llebre.

Els vins negres Costers del Segre es caracteritzen pel seu gust equilibrat, un potent aroma i una bona expressió tànica. En boca són estructurats, amplis i saborosos.

Coneix els vins Gotim

Dins dels Costers del Segre destaquen els vins Gotim, bruts i blanc. Vegem-ne les característiques:

Gotim blanc

Elaborat a partir de les varietats blanques que es conreen a les vinyes de l’antiga colònia agrícola de Castell del Remei, és un blanc de notable frescor, amb un caràcter exòtic i persistent. Presenta un tènue color daurat, net i brillant, amb reflexos verdosos, una expressió aromàtica amb matisos de fruites tropicals (pinya, fruita de la passió) i accents florals, que després donen pas a persistents notes d’herba fresca i fruita blanca (pera, poma verda). El pas per boca és refrescant, amable i equilibrat, amb bona acidesa i persistència.

Costers del Segre - Gotim blanc

Gotim Bru

El vi més conegut de Castell del Remei és un vi negre de perfil elegant i equilibrat, que defineix molt bé l’estil del celler. Presenta un bell color cirera, amb capa mitjana i reflexos granats. La seva expressió aromàtica és intensa i seductora, amb notes balsàmiques, de cacau i torrades que després donen pas a matisos especiats i de fruita negra (pruna). L’entrada en boca és gràcil i harmoniosa, amb un bon desenvolupament i una generosa acidesa que afavoreix la persistència dels records de xocolata negra i fruita madura.

Costers del Segre - Gotim bru

El vi Costers del Segre pertany a una denominació d’origen no excessivament gran, però la seva qualitat és excel·lent. A més, la gran heterogeneïtat dels seus terrenys i climes permeten gaudir d’una varietat de sabors i aromes gairebé inigualable.

Sorry, the comment form is closed at this time.